5 työelämäuskomusta, jotka joutaisivat romukoppaan

Työelämään liittyy useita myyttejä ja uskomuksia, joista osassa on varmasti totuuden perää. Ihan kaikkea ei kuitenkaan kannata purematta niellä. Listasimme muutamia työelämässä usein toisteltuja "totuuksia", joita orjallisesti noudattamalla saatat vain estää itseäsi etenemästä urallasi. Suhtaudu siis tällaisiin toteamuksiin varauksella, sillä ne eivät välttämättä päde juuri sinun tilanteeseesi.

Ei ole järkeä hakea työpaikkaa, jos ei täytä kaikkia vaatimuksia

Moni suhtautuu osaamiseensa liian itsekriittisesti ja jättää hakematta paikkaa, jos ei täytä kaikkia työpaikkailmoitukseen listattuja vaatimuksia. Totuus on, että ilmoitukseen kuvaillaan ihanteellinen hakijakandidaatti, jollaista ei välttämättä edes ole olemassakaan. Joten jos osaat suurimman osan tärkeimmistä taidoista, hae ihmeessä paikkaa.

Työhakemuksessa kannattaa myös kertoa, mistä asioista olisit kiinnostunut oppimaan lisää ja syventämään osaamistasi.

Seuraa intohimoasi – ja vain sitä!

Jos sinulla on tärkeä harrastus, sen muuttaminen työksi voi joskus olla hyvä ja toimiva ratkaisu. Työ ei tunnu työltä, koska saa tehdä mitä rakastaa, eikö vain? Todellisuus ei kuitenkaan läheskään aina ole niin ruusuinen – rakas harrastus saattaakin yhtäkkiä muuttua pakkopullaksi, kun mukaan tulee tiukat määräajat, eriävät näkemykset asiakkaiden kanssa, muistutuslaskujen lähettely jne.

Työn imua ja iloa voi löytyä monenlaisista työnkuvista, niin kutsutun unelma-ammatin ei tarvitse olla ainoa vaihtoehto.

Johtamistaidot kehittyvät itsestään ajan myötä

Kun henkilö kehittyy työssään, usein hänet ylennetään antamalla hänelle alaisia. Loistava asiantuntija ei kuitenkaan ole sama asia kuin loistava esihenkilö. Vaikka olisit erinomainen työssäsi, sinulle ei mitenkään maagisesti ilmaannu johtamistaitoa sillä sekunnilla, kun saat ylennyksen tai etenet urallasi vaihtamalla työpaikkaa. Johtamistaitoja täytyy opetella sekä jatkuvasti hioa.

Omalta esihenkilöltäsi kannattaa pyytää apua ja tukea ihmissuhdetaitojen hiomiseen sekä itsevarmuuden lisäämiseen. Lisäksi lue oppaita, käy johtamiskursseilla sekä pyydä säännöllisesti palautetta työntekijöiltäsi, pomoltasi ja muilta ihmisiltä, jotka voivat auttaa sinua kehittymään työssäsi.

Samassa työpaikassa kannattaa pysyä vähintään kaksi vuotta

Uusi työpaikkasi ei ollutkaan sitä, mitä luvattiin, mutta koska olet työskennellyt siellä vasta puoli vuotta, et uskalla irtisanoutua, jottei se näytä pahalta CV:ssä. Kuulostaako tutulta?

Työpaikkaa voi hyvin vaihtaa vaikka heti, jos se ei tunnu oikealta. On kuitenkin hyvä olla valmis perustelemaan työsuhteen lyhyt kesto. Syitä voi olla esimerkiksi, ettei jakanut yrityksen arvoja tai kokenut sopivansa yrityksen kulttuuriin.

Saat ylennyksen, kun teet pitkää päivää

Moni nuori työntekijä kuvittelee, että jos työntekijä nähdään aina toimistolla, pidetään häntä hyvänä ja tunnollisena työntekijänä. Tämä tapa on kuitenkin myös helppo tie sairastua työuupumukseen.

On olemassa muunlaisia tapoja osoittaa arvonsa työntekijänä, kuin raatamalla kellon ympäri. Jos haluat edetä urallasi, panosta tehokkuuteen ja tuloksiin, älä käyttämäsi työajan maksimointiin. Opettele priorisoimaan tehtäväsi sekä raportoimaan selkeästi aikaansaannoksesi.

Näin sinulle jää myös aikaa henkiselle hyvinvoinnille ja palautumiselle.

Lue myös: 10 tyypillistä mokaa työhaastattelussa – ja kuinka välttää ne 
Lue myös: Uusi työ, huono henki – kuinka irtisanoutua vasta aloittaneena?

Katso avoimet työpaikat

 

Artikkeli julkaistu vuonna 2020.