Mentorointiohjelma tarjosi vinkkejä urasuunnitteluun neljälle naiselle
Mentori on usein urallaan kokeneempi asiantuntija, joka sparraa, jakaa omia näkemyksiään sekä ohjaa mentoroitavaa löytämään vastauksia häntä askarruttaviin kysymyksiin. Mentoreina Iltalehden mentorointipäivässä toimivat muutosvalmentaja ja sisällöntuottaja Anna Perho, muotoilija ja startup -yrittäjä Maija Itkonen, muotibloggaaja Jenni Rotonen ja e-urheilun ja sosiaalisen median moniosaaja Miisa Nuorgam.
Alanvaihto kemistin tehtävistä viestinnän pariin
Kemistinä työskentelevä Anni Turpeinen on viihtynyt työtehtävissään hyvin, mutta into kirjoittaa vetää häntä viestintäalalle. Viestinnän tehtävistä Anni on saanut jo hieman työkokemusta nykyisen työnantajan ansiosta. Voisiko hyppy uudelle alalle olla mahdollinen? Päivän aikana Anna Perho valmensi Annia siihen, mitä alanvaihto vaatii.
Vinkit Annille ja muille alanvaihtajille:
- Anni on päässyt työpaikallaan tekemään viestinnän tehtäviä oman työnsä ohella. Selvitä, onko yrityksessänne mahdollista laajentaa työnkuvaa muihin tehtäviin ja kerro avoimesti, jos olet kiinnostunut siitä.
- Pitääkö alanvaihtoa varten hankkia aina uusi koulutus? Vaatimukset ovat hyvin alasidonnaisia. Osa työnkuvista vaatii ammatillisen pätevyyden ja sen pohjalle koulutuksen. Toisiin tehtäviin käytännön kokemus voi avata oven alalle. Ota selvää alan vaatimuksista ja pohdi, mikä on sinulle oikea muoto kouluttautua.
- Alanvaihtoa harkitsevan kannattaa pohtia: Miksi haluat vaihtaa alaa? Mitä nykyisestä työstä puuttuu? Mikä toisaalta pitää kiinni nykyisessä työssä? Muutoksia kannattaa pohtia omista arvoista käsin. Mistä olet valmis luopumaan ja miten arvosi täyttyisivät uudessa työssä?
Miten nuori nainen pärjää miesvoittoisella alalla?
Mikkelin Jukurit -jääkiekkojoukkueen monitoiminaisena toimiva 26-vuotias Viivi Kosonen kokee olevansa unelmatyössään. Viivi kuitenkin pohtii, miten pärjää nuorena naisena niin miesvoittoisella alalla. Mentorina Viiville toimi e-urheilun ja sosiaalisen median moniosaaja Miisa Nuorgam.
Vinkit Viiville miesvoittoisella alalla työskentelyyn:
- Vaikka työelämän tulisi olla tasa-arvoista, naiset voivat kohdata miesvoittoisella alalla ennakkoluuloja tai vähättelyä. Nuorgamin ohje on: ”Hiljaa olemalla mikään ei muutu”. Tartu siis epäkohtiin ja epäoikeudenmukaiseen käytökseen, jos sellaista tulee vastaan.
- Älä vähättele itseäsi. Kerro rohkeasti, missä olet hyvä ja muista tuoda saavutuksesi myös työnantajasi ja kollegoidesi tietoon.
- Muista pitää huolta hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Nuoret naiset uudistavat jatkuvasti työelämän rakenteita ja rikkovat ennakkoluuloja, mutta he myös uupuvat kiihtyvään tahtiin Terveystalon potilastietorekisterin mukaan.
Päivätöistä yrittäjäksi - miten pääsen alkuun?
IT-alan yrityksessä työskentelevä Karina Sorsa haluaisi alkaa yrittäjäksi. Vaikka hän onkin tyytyväinen päivätyöhönsä, suurempi vastuu ja vapaus kiinnostavat. Karinan haasteena on, ettei hän täysin tiedä, mihin yritystoimintaan ryhtyisi. Startup-yrittäjä Maija Itkonen sparrasi häntä, mistä ja miten lähteä liikkeelle.
Vinkit Karinalle ja yrittäjyydestä kiinnostuneille:
- Etsi itseäsi kiinnostava tarve tai tarkoitus liiketoimintasi taustalle. Mikä on motiivisi? Miksi uskot tuotteeseesi? Mitä haluat sillä muuttaa? Sisäinen motivaatio ruokkii työn imua ja saa parempia tuloksia aikaan.
- Yrittäjäksi voi siirtyä hiljalleen. Kokeile yrittämistä pienimuotoisemmin töiden ohessa tai testaa kevytyrittäjyyttä. Tyhjän päälle hyppääminen ja päivätöistä irtisanoutuminen on monelle liian suuri riski.
- Yritystä perustaessa alku voi olla rankkaa. On hiottava toimintasuunnitelma, hankittava rahoitus ja suunniteltava liiketoimintaa. Älä jää asioiden kanssa yksin. Hyödynnä vertaistuki omien verkostojesi kautta tai etsi liikekumppani. Sparraus, kehitys ja haasteet sujuvat paremmin yhdessä kuin yksin.
Verkostoituminen vie eteenpäin kilpailulla alalla
Vastavalmistunut Rebekka Silvennoinen on aina halunnut työskennellä muodin parissa. Vuosi sitten hänelle kirkastui unelma muotitoimittajan urasta, sillä häntä kiinnostavat kirjoittaminen ja sisällöntuotanto. Rebekka pohtii, mitä menestyminen vaatii kilpailulla ja halutulla muotialalla. Muotibloggaaja ja somevaikuttaja Jenni Rotonen mentoroi Rebekkaa.
Vinkit työllistymiseen:
- Kilpailuilla aloilla henkilöbrändillä voi olla iso merkitys työn saamisessa. Omaa ammatillista henkilöbrändiä kannattaa rakentaa systemaattisesti.
- Muotiin liittyvillä aloilla verkostojen tärkeyttä ei voi korostaa liikaa. Ole aktiivinen ja tutustu ennakkoluulottomasti samalla alalla toimiviin ihmisin. Verkostoituessa älä kulje oma hyöty edellä, vaan pyri löytämään ihmisiä ympärillesi, joilta saatu tukea, ideoita ja joita voit itse auttaa.
- Luovan työn alalla työnäytteet ovat erityisen tärkeitä. Sosiaalisessa mediassa on helppo esitellä osaamistaan. Esimerkiksi Instgram-tili voi toimia myös portfoliona.
Artikkeli julkaistu vuonna 2019.