Suomalaiset kertovat ikäsyrjinnästä: “Vanhat ovat hitaita ja sairaslomalla jatkuvasti”
Nuorena olet liian kokematon ja epäpätevä, vanhempana liian vanha ja sairas. Pari-kolmekymppisten naisten palkkaamista pelätään, koska he voivat tulla raskaaksi ja olla paljon poissa lasten sairastelun takia.
Tällaisista kokemuksista suomalaiset kertovat työnhakupalvelu Joblyn teettämässä kyselyssä. Norstatin kautta toteutettuun nimettömään kyselyyn vastasi 510 20-65-vuotiasta miestä ja naista.
Ikäsyrjintä on laitonta. Siitä huolimatta sitä kokevat niin nuoret kuin vanhemmat työikäiset. Syrjintä näkyy esimerkiksi luottamuspulasta johtuvana tarpeettomana huomautteluna, kuten yksi vastaajista kertoo.
– Erityisesti vanhemmat ja kokeneemmat työntekijät eivät luota nuorten ammattitaitoon ja arviointikykyyn. On huomauttelua turhistakin asioista, kettuilua, työhön puuttumista kysymättä, syrjintää.
Kyselyn vastaajista lähes 30 prosenttia on kokenut jonkinlaista ikäsyrjintää työelämässä. Lähes 60 prosenttia pitää ikäsyrjintää ongelmana. Vain alle 15 prosenttia vastaajista on kuitenkaan ottanut asian puheeksi työpaikallaan tai työnhaussa.
Joblyn ja Alma Talentin järjestämän UusioUra –rekrytapahtuman puheenvuoroissa toistui, että ikäsyrjintä on vähentynyt viime vuosina.
Alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen työ- ja elinkeinoministeriöstä korosti, että samalla kun väestö vanhenee, myös työvoima vanhenee. Samaan aikaan Suomessa vallitseva työvoimapula auttaa lieventämään ikäsyrjintää. Myös nuorisotyöttömyys on vähenemään päin.
Joblyn kyselyyn tulleiden vastausten perusteella ikäsyrjintää kuitenkin koetaan edelleen. Useat vastaajat pitävät perimmäisenä syynä ikäsyrjinnälle työnantajien pelkoa isommista kustannuksista.
– Varmaan ei haluta palkata nuoria, koska niillä ei vielä ole kokemusta. Eikä 30v naisia, koska ne kuitenkin jää äitiysvapaalle. Eikä +60v ihmisiä, koska ne jää kuitenkin kohta eläkkeelle. Eli johtuu siitä, että työnantajat ei halua maksaa näiden kustannuksia.
– Kokeneemmat vanhemmat työntekijät ovat yrityksille kalliimpia, joten yritykset palkkaavat mieluummin nuorempia pienellä palkalla.
– Kokemukseni mukaan yli 50-vuotiaiden on vaikea saada työtä, koska halutaan nuoria osaajia. Olen jo yli 60-vuotias, terve, hyvässä kunnossa ja muisti pelaa. Esim. isot pääkaupunkiseudun kaupungit mainostavat palkkaavansa kaiken ikäisiä työnhakijoita, käytännössä tämä ei kuitenkaan toteudu. Olen kuitenkin viimeisen 9 kk aikana ollut muutamassa haastattelussa ja haku on päällä edelleen.
Työnantajien koetaan myös epäilevän vanhempien työntekijöiden jaksamista ja pelkäävän sairauspoissaoloja.
– Iän myötä mahdollisesti kasvavien sairauden riskien vuoksi. Yleisen jaksamisen vuoksi.
– Työnantajan pelosta, että vanhemmat ihmiset eivät ole yhtä tehokkaita kuin nuoremmat. Sekä pelosta, että vanhemmilla ihmisillä tulee enemmän sairauslomia kuin nuorilla.
– Vanhat ovat hitaita ja sairaslomalla jatkuvasti. Eivät pysy kartalla uusista tekniikoista.
Nuorten kokema ikäsyrjintä johtuu vastaajien mukaan useimmiten kokemuksen puutteesta.
– Itse olen koulutukseltani automaatioasentaja, työelämää takana nyt yli 10 vuotta. Nykyään ei ikäsyrjinnän kanssa ongelmaa, mutta uran alkuvaiheilla moni asia koettiin kohdallani niin että ei ole aikaa nyt harjoitella, ei ole aikaa antaa aikaa oppia, vaan vanhempi asentaja toteutti nopeasti ja oppipoikana jäin ihmettelemään mitenkäs se meni. Eli johtuu kiireestä ja ennakkoluuloista.
– Hakijan osaamiseen ei välttämättä luoteta johtuen nuoresta iästä, joka helposti liitetään kokemuksen puutteeseen.
– Ajatellaan, että me nuoret olemme kokemattomia, eikä täten osata työtämme niin hyvin, kuin vanhemmat ihmiset.
Moni vastaaja kertoo myös työnantajien haluttomuudesta palkata nuoria naisia. Heidän pelätään jäävän pois töistä lasten vuoksi.
– Nuoria naisia ei palkata vakituiseen työsuhteeseen, kun voivat tehdä lapsia ja ovat pitkään pois töistä. Ja kun lapset sairastelevat, äiti on pois töistä.
– Työikäisistä naisista monet suunnittelevat perheenlisäystä tai on pieniä lapsia. Tätä jotkut työnantajat ”pelkäävät”.
Artikkeli julkaistu vuonna 2023.