Samuli Laine löysi uuden ammatin ja kasvoi olympiatason kokiksi
Ravintola voi vaihtua, mutta lauma säilyy – Compass Groupin ravintolat tarjoavat elävän urapolun koko Suomessa
Compass Groupin yli 500 ravintolaa Suomessa muodostavat erityisen kokkimaailman. Se mahdollistaa kehittymisen kokkina uran eri vaiheissa ja tarjoaa saumattoman jatkon tutun työnantajan kanssa, kun elämä kuljettaa uudelle paikkakunnalle. Keittiövuoropäällikkö Samuli Laine on kulkenut juuri tällaisen polun Compassin laumassa keittiön aputöistä kokkiolympialaisten kultamitalistiksi.
Keittiön vuoropäällikkö Samuli Laine istuu Compass Groupin ravintolan MIN By Ydinkeskustan ravintolasaliin ja hörppää kuuman kahvikupin reunasta. Kello on juuri lyönyt kaksi perjantai-iltapäivänä ja työviikko alkaa olemaan pulkassa. Laineen työvuorot alkavat pääsääntöisesti seitsemältä ja kestävät puoli kolmeen.
”Lounasravintoloiden erittäin suuri etu on selkeät työajat ja päivät. Harrastuksille jää hyvin aikaa ja perheelliset työkaverit pitävät tärkeänä, että he pääsevät jo iltapäivällä ottamaan lapsia vastaan koulusta tai päiväkodista.”
Laine aloitti nykyisessä tehtävässään syksyn kynnyksellä. Aloitus uudessa paikassa on sujunut jouhevasti ja loppuvuodesta on odotettavissa värikäs, sillä toimistotalo Technopoliksen tiloissa Oulussa sijaitseva ravintola on toimistokorttelin ykköspaikka halloween- ja pikkujoulusesongilla.
Vuoropäällikön tehtävä on Laineelle mieluinen merkkipaalu ravintola-alan työuralla, jonka hän on tehnyt valtaosin Compassin palveluksessa.
”Tehtävä tuo kaipaamaani esimiesvastuuta, mutta kyseessä ei ole paperimestarin paikka, vaan osallistun päivittäin ruoan valmistamiseen. Työskentely useissa Compassin keittiöissä on osoittanut, että juuri lounasravintolat ja niissä lautasannokset ovat se oma juttuni.”
Compass kasvatti kokiksi
Laine, 33, on ensimmäiseltä ammatiltaan puuseppä. Työllistyminen sillä alalla olisi edellyttänyt oman puusepänverstaan perustamista mittavan lainan siivittämänä. Hänen isoveljensä työskenteli kokkina, ja kiinnostavan alan erinomainen työtilanne alkoi houkuttamaan.
”Taitoni keittiössä riitti pyttipannupakasteen avaamiseen ja kaatamiseen pannulle”, Laine muistelee hyväntuulisena.
”Mutta olen aina oppinut nopeasti käsillä tehden. Oulun aikuiskoulutuskeskuksen kokkilinjalla pääsimme valmistamaan ruokaa ammattitason kaasuliesillä, tekemään kaikenlaisia kokeiluita ruoalla, ja pääsin nopeasti kiinni tekemiseen.”
Viimeinen harjoittelu kokkikoulussa oli Oulun keskustan hyvämaineisessa kivijalkaravintolassa. Yksi vaihtoehto olisi ollut työuran aloittaminen siellä. Laineen puoliso sai kuitenkin viran Jyväskylästä, joten pariskunta muutti Keski-Suomeen. Harjoittelupaikassa kannustettiin hakeutumaan lounasravintolaan töihin, sillä kertyvä kokemus on hyödyksi kokin uralla, vie se sitten myöhemmin mihin suuntaan tahansa.
”Opintojen aikana olin vakaasti sitä mieltä, että haluan kehittyä mahdollisimman pitkälle a la carte -kokkina. Sen sijaan olen löytänyt lounasravintoloista ja ravintolapalveluista mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita ja myös lisää vastuuta silloin, kun olen sitä halunnut.”
Vastavalmistunut kokki aloitti salaatin käsittelijänä ja Laine vastasi herkeämättä, että yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden suosiman ravintolan salaattipöytä oli kunnossa. Puolen vuoden jälkeen hän siirtyi kokkien joukkoon.
”Myöhemmin pääsin grillipisteelle valmistamaan lautasannoksia. Yliopiston yhteydessä sain myös kokemusta edustustilaisuuksista.”
Koko Suomi ja sen ravintolat avoimia
Kului muutamia vuosia, ja Laineen puoliso päätti jatkaa opintojaan. Muuttoauto kulki takaisin Ouluun. Laineen uusi työpaikka löytyi Compassilta lääkärikeskuksen henkilöstöravintolasta, joka valmisti ruokia myös hoivakodille ja koululle. Hän kertoo, että Compassilla työpaikkojen vaihdot tapahtuvat sisäisinä siirtoina, joten työsuhde jatkuu eikä muutolla ole negatiivista vaikutusta lomakertymään tai -oikeuteen: ravintolan ja kotipaikan vaihtaminen on vaivatonta.
Ennen nykyistä tehtäväänsä Laine on ehtinyt käydä työskentelemässä myös opiskelijaravintolassa ja päiväkodin keittiössä. Ensimmäinen esimiestehtävä vuoropäällikkönä löytyi Oulun sairaala-alueen ravintolasta.
”Aivan jokaisessa Compassin ravintolassa minut on otettu avosylin vastaan. Me olemme samaa laumaa ja meillä on sama tavoite.”
Kokkiolympialaisista löytyi oma lauma
Kaksi vuotta sitten Laine kutsuttiin Compassin Culinary Teamiin – joukkueeseen, joka harjoittelee ravintola-alan tärkeimpänä kilpailuna pidettyyn IKA Culinary Olympicsiin, eli kokkiolympialaisiin. Osallistuminen osoittautui uran kohokohdaksi, matkaksi, joka huipentui Compassin joukkueen kultamitaliin omassa sarjassaan.
Joukkue kasvoi ja kehittyi kokkeina kahden vuoden ajan, ja ennen kaikkea hitsaantui joukkueena tiiviiksi ryhmäksi. Laine muistelee arastelleensa ensimmäistä kohtaamista joukkueen kanssa ainoana pohjoissuomalaisena jäsenenä. Tunne hälveni heti ensitapaamisella.
”Compassin olympiajoukkueessa vallitsi hyvä laumahenki. Kaikki olivat uteliaita ruokaa kohtaan, ja jokainen uskalsi kysyä itselle vieraista asioista.”
Tässä laumassa työ maistuu – aiemmin pakastepyttäriä käristäneen Samuli Laineen työura antaa ystäviä ja olympiakultaa.
Ei ihme, että joukkuehenki tuntui yllättävänkin tutulta. Laine pysähtyy hetkeksi miettimään Compass Groupin työuraansa, sen työpisteitä ja työkavereita.
”Koko matkassa iso teema on tämä laumassa toimiminen ja yhteishenki. Voit mennä uuteen ravintolaan tai kokkijoukkueeseen, sama henki on läsnä kaikkialla.”
Katso Compass Groupin kaikki avoimet työpaikat