5 vinkkiä oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen
Uravalmentajana olen huomannut, että moni valmennettava kokee oman osaamisen tunnistamisen hankalana. Eikä ihme, koska kyseessä on yksi työnhaun haastavimmista asioista. Joskus tämä näkyy myös suoraan työnhaun tuloksellisuudessa.
”Jos omaa osaamista ei ole tunnistettu riittävästi, on hyvien hakupapereidenkin laatiminen vaikeaa."
Tässä 5 vinkkiä oman osaamisen tunnistamiseen
1. Kirjoita oma osaaminen auki
Käy työtehtävä kerrallaan läpi. Mitä työtehtävät ovat pitäneet sisällään? Minkälaista yleisosaamista tai erityisosaamista tehtävä on vaatinut? Käy läpi myös tehtäviin liittyviä aikaansaannoksia ja onnistumisia.
Oma osaaminen muodostuu muustakin kuin työkokemuksesta. Käy läpi myös erilaiset koulutukset ja kurssit. Mitä lisäosaamista niistä on tullut? Huomaathan, että ne voivat kertoa niin itse osaamisesta kuin myös motivaatiosta oppia uutta. Käy läpi myös kielitaito ja IT-taidot.
Osaamiset ja vahvuudet kertyvät isoilta osin työkokemuksen myötä. Kuitenkin osaamisia ja vahvuuksia kertyy kaikkialla, esimerkiksi harrastuksissa tai vapaaehtoistyössä. Moni osaaminen ei myöskään ole toimialasidonnaista.
2. Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset
• Minkä tekeminen on sinulle helppoa?
• Missä yleensä onnistut?
• Miten sinua yleensä kuvaillaan persoonana?
• Mistä saat yleensä kiitosta ja kehuja?
Kirjoita ylös, minkälaisia ajatuksia ja havaintoja kysymykset herättivät sinussa.
3. Kysy muilta vahvuuksistasi
Pyydä viittä sinut hyvin tuntevaa henkilöä kuvaamaan, mitä osaamista ja vahvuuksia sinulla heidän mielestään on? Henkilöt voivat olla työ- tai opiskelukavereistasi, perheenjäseniä tai ystäviä. Kerää vastaukset yhteen ja mieti oletko samaa mieltä.
4. Rakenna myyvä hissipuhe
Hissipuhe on lyhyt positiivinen osaamisesi myyntipuhe. Tavoite on, että pystyt kertomaan napakasti oman osaamisesi tiivistettynä – ei muuten ihan helppoa meille kenellekään.
Hissipuhetta tarvitset muun muassa soittaessasi työpaikkaan ennen hakemuksen lähettämistä, soittaessasi potentiaaliselle työnantajalle tai vaikkapa verkostoitumistapaamisissa. Hissipuhe vastaa kysymykseen; kerro lyhyesti osaamisestasi. Tarkoitus on tuoda lyhyesti esille tärkeimmät osaamisesi. Hyvä hissipuhe voi sisältää myös esimerkkejä, jotka maalaavat mielikuvia ja jäävät mieleen. Muista räätälöidä sanomasi aina tilanteen ja vastaanottajan mukaan.
Harjoitus tekee mestarin, omasta osaamisesta kertominen muuttuu onneksi helpommaksi kerta kerralta.
5. Tee tiivistelmä osaamisestasi
Oma osaaminen on hyvä osata tiivistää niin CV:n alkuun kuin LinkedIn-profiiliinkin. Moni pohtii, miten tehdä toimiva tiivistelmä. Yksi toimiva tapa voi olla, että avaa ensin yleisempää osaamista (esim. kokemus x tyyppisistä tehtävistä) ja siirtyy sitten yksityiskohtaisempaan osaamiseen. Voit myös avata esimerkiksi kuinka pitkään olet työskennellyt em. tehtävissä ja millä toimialoilla.
Toimiva pituus tiivistelmälle voi olla esimerkiksi 5–7 riviä, mutta tarkka sääntö tämä ei ole. Keskity konkreettiseen osaamiseen mutta loppuun voit laittaa jotain sinusta myös henkilönä. Voit kertoa jotain sinusta esimerkiksi työntekijänä, työkaverina tai persoonana. Jossain tilanteissa voi olla toimivaa avata myös motivaatiota ja tulevaisuuden tavoitteita, esimerkiksi jos olet ammatinvaihtaja tai opiskelija.
”Muistathan - omasta osaamisesta kertominen EI ole itsekehua.”
Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Tsemppiä työnhakuun!
Lue myös: 7 vinkkiä hyvään työhakemukseen
Lue myös: Miten tuoda esille omaa osaamistaan työnhaussa?
Katso avoimet työpaikat
Pilvi Nybom
Business/Career Coach – InCoaching Oy
Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.
Artikkeli julkaistu vuonna 2021.