You are here

Karoliina, 24, hyppäsi hoitoalalta täysin toiselle uralle – kertoo nyt vinkit alanvaihtajille

Karoliina Vettenniemi teki suunnanmuutoksen urallaan ja vaihtoi hoitoalalta Verohallintoon. Nyt hän työskentelee rekrytoijana ja kertoo, kuinka onnistua alanvaihdossa.

- Unelmani oli tulla sairaanhoitajaksi ja kätilöksi. Siinä on vähän suunnitelmat muuttuneet vuosien varrella, nauraa espoolainen Karoliina Vettenniemi, 24.

Peruskoulun jälkeen hän lähti opiskelemaan sosiaali- ja terveysalaa ammattikouluun. Valmistumisen jälkeen hän työskenteli vanhusten ja lasten kanssa. Myöhemmin hän sai töitä yksityiseltä lääkäriasemalta.

Kun elämä vei Espoosta Kuopioon, Karoliina joutui uuden eteen. Muutosta huolimatta hän toivoi pystyvänsä jatkamaan yksityisen terveydenhuollon piirissä.

- Siellä oli kuitenkin erilaiset tarpeet, niin en saanut sairaanhoidollisia töitä, Karoliina kertoo.

Hän alkoi katsomaan avoimesti avoimia työpaikkoja. Eteen tuli paikka Verohallinnossa. Alalta, josta hänellä ei ollut lainkaan aiempaa kokemusta.

- Ajattelin, että ei vitsi, laitetaan hakemus. En siinä kohtaa tiennyt verotuksesta mitään. Olin omaa veroilmoitusta toki täyttänyt, mutta en muuta.

Hakuprosessin jälkeen Karoliina sai kuin saikin paikan. Uudessa työssään hän käsitteli henkilöiden tuloverotuksen ja varainverotuksen asioita.

Kolme ja puoli vuotta myöhemmin hän on edennyt talon sisällä jo toisiin tehtäviin. Nykyisin hän työskentelee rekrytointiasiantuntijana.

- Omien opintojen ja kiinnostuksen kautta pääsin verohallinnon rekrytointeja tekevään tiimiin. Opiskelen aikuiskasvatustieteitä työn ohessa ja suuntaan niitä henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja henkilöstöjohtamiseen. Tuntuu, että olen löytänyt kyllä oman alani. Tässä pääsen hyödyntämään omia vahvuuksiani, Karoliina iloitsee.

Siirrettävät taidot auttoivat alanvaihdossa

Vaikka alanvaihto tuntui radikaalilta, ei se Karoliinan mukaan ollut rankkaa. Hänellä oli kokemusta asiakaspalvelusta lääkärikeskuksen aulasta. Se oli osaamista, jonka pystyi helposti siirtämään toisiin tehtäviin.

- Verohallinnolla aloitin asiakasneuvojan tehtävissä. Perustyö oli aika lailla samaa, vaikka toki aiheet ja asiat olivat täysin erilaisia, hän selventää.

Juuri siirrettävät taidot ovat avainasemassa, kun vaihtaa työpaikkaa eri alalle. Niillä tarkoitetaan aiemmin hankittua osaamista, joka auttaa uusien tehtävien omaksumisessa ja toteuttamisessa.

Kuinka saada töitä uudelta alalta?

1. Ole rohkea.

Usko itseesi. Et menetä mitään lähettämällä hakemuksen.

- Alan vaihtaminen vaatii ennen kaikkea rohkeutta. Etenkin jos on ollut jo pidempään jonkin tietyn alan tehtävissä. Jos alkaa tuntua siltä, että tämä ei olekaan oma juttu, kannattaa kyllä lähteä tavoittelemaan unelmia. On tärkeää, että kokee työn merkitykselliseksi itselleen, se on niin iso osa elämää, Karoliina sanoo.

2. Lue hakuteksti huolella.

Mieti, mitä taitojasi voisit hyödyntää uudessa työssä ja kerro niistä itsevarmasti.

- Hakuilmoitus kannattaa lukea kunnolla. Olen sitä mieltä, että lähes jokaisessa hakuilmoituksessa on jotakin, johon voi peilata omaa osaamistaan.

3. Kartuta osaamista työn ohessa.

Uranvaihtoa ei ole mikään pakko tehdä yhdessä yössä. Karoliina painottaa, että uusia asioita voi oppia myös työn ohessa ennen uusiin haasteisiin hakeutumista. Etenkin, jos on suuntaamassa alalle, johon itsellä on vain vähän siirrettävää osaamista.

- Alanvaihto saattaa joskus olla hankalaa. Kannattaa lähteä pienin askelin etenemään ja miettimään, kuinka täydentää omaa osaamistaan. Esimerkiksi avoin yliopisto tarjoaa mahdollisuuksia kartuttaa osaamista pikkuhiljaa. Näin on sitten näyttöä tuoda niihin hakemuksiin.

Artikkeli julkaistu vuonna 2022.

Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia

Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on uusi työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.

Lue myös: Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
Lue myös: Niko, 21, tuskaili huonojen arvosanojen kanssa, sitten hän lähti merille - “Se oli kyllä shokki”
Lue myös: Milloin itseään voi kutsua asiantuntijaksi? Uraohjaajien viisi vinkkiä työnhakuun
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”

Katso avoimet työpaikat. Jobly.fi