Kestävää digiosaamista — tulevaisuuden tekijöiden merkitys Digialle

Digia tekee aktiivisesti yhteistyötä niin oppilaitosten kuin opiskelija- ja ainejärjestöjen kanssa tukeakseen uusien osaajien saamista alalle. IT-alaa on jo vuosia vaivannut osaajapula, joka ei ole helpottumassa hetkeen. Tärkeätä on siis saada uusia osaajia, näitä tulevaisuuden tekijöitä aloittamaan urapolkuaan. Ilman näitä junioreita ei alalle tulevaisuudessa kehity uusia senioreita.
Digian työntekijöitä

Opiskelijayhteistyön tekemiselle on useita eri syitä. Tällä strategikaudella osana Digian vastuullisuustyötä on ollut esimerkiksi uusien digiosaajien kouluttaminen sekä omiin, että toimialan tarpeisiin. Digialla opiskelijayhteistyöstä vastaava Talent Acquisition Partner Seera Lode kertoo tästä lisää. ”Merkittävänä alan toimijana meidän tulee kantaa myös yhteiskuntavastuun kannalta kortemme kekoon. Yksi painopisteistä Digian vastuullisuustyössä on ollut Kestävä digiosaaminen. Osana tätä painopistettä ja sen tavoitetta on tukea alalle kouluttautumista sekä tarjota työpaikkoja uransa alkupuolella oleville IT-alan osaajille.”

IT-alan osaajapulasta on puhuttu vuosia, mutta Suomessa on valtava määrä uransa alkupuolella olevia osaajia, joille on vain luotava riittävät edellytykset ja urapolku alan tehtäviin. ”Suomen koulutus- ja korkeakoulujärjestelmä on erittäin laadukas, mutta ala ja teknologia kehittyvät erittäin nopealla vauhdilla ja siksi myös alan vastuullisten toimijoiden tulisi varata resursseja uusien osaajien kouluttamiseen sekä varmistaa ja tukea muun muassa oppilaitoksia siinä, että koulutusohjelmissa katetaan alalle olennaisia asioita", hän toteaa.

Teemme opiskelijayhteistyötä niin suoraan opiskelija- ja ainejärjestöjen kuin myös korkeakoulujen kanssa. Myös toisen asteen oppilaitoksissa digialaiset käyvät toisinaan pitämässä asiantuntijaluentoja. Perinteisen mallin mukaan Digian logo näkyy opiskelijahaalareissa ympäri Suomen, järjestämme rennoissa merkeissä excursioita toimistoillamme sekä pidämme etäluentoja ja usein löydät meidät myös alan rekrytointitapahtumista kertomassa Digian uramahdollisuuksista ja meillä työskentelystä. Vierailemme luennoilla ja toteutamme erilaisia projektiyhteistöitä, joiden kautta opiskelijat pystyvät myös työllistymään meille ja saamaan työelämän kokemusta.

Yksi Digian kulttuuriperiaatteista on Jakaminen. Se tarkoittaa meillä tiedon välittämistä ja siirtämistä eteenpäin, myös talon ulkopuolelle. Saatatkin törmätä digialaiseen vierailemassa opintojaksollasi ja pitämässä vierasluentoa. Tästä tiedon jakamisesta talon ulkopuolelle hyvänä esimerkkinä on Laurean kanssa tekemämme yhteistyö, jossa on mukana Power Platform Leadimme, Filipp Koivu. ”Laureassa on tällä hetkellä meneillään low-code opintojakso ja olemme päässeet tuomaan omaa low code-osaamistamme tämän opintojakson rakentamiseen. Olemme muun muassa tarjonneet oppimateriaalia ja lähteitä jakson toteuttamista varten, vierailleet luennoilla kertomassa aiheesta sekä pitämällä sparraussessioita opiskelijoiden kanssa, joissa he ovat voineet kysellä asioita harjoitustöihinsä liittyen”, Filipp kertoo. “Ilman junioreita ei tule senioreita, joten on tärkeätä panostaa tulevaisuuden osaajiin ja olla kouluttamassa heitä”, hän lisää.

Ilman junnuja ei alalle kehity uusia sennuja

Digia tarjoaa useita mahdollisuuksia uransa alkuvaiheessa oleville tekijöille. Yleisin reitti Digialle uran alkupuolella kulkee Career Compassin kautta, joka toteutetaan kerran vuodessa, useimmiten loppuvuodesta. Alkuvuodesta 2022 meille työllistyi junior osaajia integraatio-, mobiili- fullstack- ja java-kehittäjän rooleihin sekä teknisiksi konsulteiksi, näin muutaman esimerkkinä. Lisäksi tarjoamme opinnäytetyö- ja harjoittelumahdollisuuksia opiskelijoille. Useimmissa rooleissa kuitenkin toiveena on mahdollisuus jatkaa meillä harjoittelun jälkeen, sillä alaan ja projekteihin pääsee parhaiten kiinni pitkäjänteisesti tekemällä. Korkeakouluyhteistyön kautta meille on myös palkattu projektiyhteistöistä opiskelijoita.

Digian vastuullisuustyössä seurataan sitä, paljonko tuemme opinnäytetöiden ja harjoitteluiden tekemistä. Lisäksi seuraamme sitä paljonko uransa alkupuolella olevia osaajia työllistämme. ”Esimerkiksi alkuvuodesta 2022 työllistimme Career Compassin kautta yli 40 junior-osaajaa. Lisäksi alan kehittäminen ja tiivis yhteistyö korkeakoulujen kanssa on vastuullisuuskulmasta meille merkityksellistä.”, Seera kuvailee.

Laura aloitti IT-uransa Digialla Career Compassin kautta opintojen vielä ollessa vaiheessa

Digian Career Compass tarjoaa työllistymismahdollisuuksia IT-uransa alkupuolella oleville osaajille. Ohjelman kautta työllistämme osaamispolkunsa alkuvaiheessa olevia tekijöitä alalle kokeneiden kehittäjien ja konsulttien oppiin. Tähän kannattaa osallistua, mikäli omaa jo esimerkiksi hieman kokemusta ohjelmistokehityksestä joko opintojen tai harrastuneisuuden kautta. ”Rekrytoimme tämän haun kautta pääosin opintojensa loppupuolella olevia tekijöitä sekä arvostamme myös alanvaihtajien usein omaavaa toimialaosaamista”, Seera kertoo Career Compassista.

Laura Pelkonen aloitti vuonna 2022 Career Compassin kautta Digialla Junior low-code devaajana, Hän viimeistelee opintojaan Laureassa ja valmistuu pian IT-tradenomiksi. ”Päädyin opiskelemaan ohjelmistokehitystä IT-tradenomilinjalla lapsuuden koodausharrastuksen innoittamana, kun aikaisempi ammatti ei tuntunut itselleni oikealta. Koodaamisen lisäksi olen aina pitänyt ohjelmistojen visuaalisen puolen hiomisesta, ja low-codessa yhdistyykin monipuolisesti kehittämisen eri osa-alueita”, Laura kertoo.

”Positiivista Digialle työllistymistä oli se, että pystyin työskentelemään joustavasti ja viimeistelemään työn ohessa opintojani eikä tarvinnut odotella valmistumiseen asti ennen kuin jo siirryin alan hommiin.” Hakuprosessissa valitut tulevat saamaan tuekseen kokeneita digialaisia ja pääsevät hyppäämään ensimmäisiin asiakasprojekteihinsa tai keskittyvät roolista riippuen Digian omien tuotteiden kehitykseen. Matka Career Compassissa tarjoaa mahdollisuuden kehittyä asiantuntijaksi kokeneiden osaajien opissa. ”Onkin ollut helpottavaa huomata, että ei ole tarvinnut olla valmis osaaja, vaan tähän työhön on päässyt kasvamaan kokeneempien kollegoiden tuella ja avulla.”, Laura sanoo.

Digian parhaiksi puoliksi Laura mainitseekin kollegat ja yhteisön. ”Täällä on avoin ilmapiiri ja todella helposti pääsee mukaan porukkaan ja aina saa apua, kun sitä kaipaa. Täällä ollaan myös todella kannustavia ja täällä tuetaan sitä oman osaamisen kehittämistä.” Digian kulttuuriperiaatteisiin kuuluukin myös jatkuva oppiminen ja jokainen digialainen, kokemustasosta riippumatta, on myös Senior Trainee. Senior Trainee -mentaliteetti tarkoittaa sitä, että työt tulevat valmiiksi, mutta me emme.

Työllistyminen Digialle Career Compassin kautta vaatii jonkin verran jo ennakkoon hankittuja taitoja, motivaatiota ja valmistautumista jyrkkäänkin oppimiskäyrään. Tästä palkintona on kuitenkin loistavat edellytykset kehittyä ammattilaiseksi monipuolisissa projekteissa. Tänä vuonna etsimme uusia osaajia sekä ohjelmistokehittämisen että konsultoinnin rooleihin. Kannattaa käydä tutustumassa tarkemmin Career Compassiin alta, mikäli urapolun aloitus IT-alalla kiinnostaa sinua.

Avoimet työpaikat

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Senior Trainee: Career Compassin kautta konsultiksi Digialle

Senior Trainee -blogisarjassa digialaiset kertovat omin sanoin työurastaan Digialla ja siitä millaista täällä on työskennellä. Titta Tienhaara tuli Digialle vuonna 2022 Digian Career Compass-haun kautta ja aloitti uransa Junior Netsuite Consultantina. Millaista ratkaisukonsultin arki on Digialla? Millaista on aloittaa työt uuden teknologian parissa ja miten työn ja opiskelun yhdistäminen onnistuu? Näistä Titta kertoo lisää tässä tekstissä.
Lue lisää

Senior Trainee: Tomi Rantanen – integraatio-asiantuntijan arkea Digialla

Senior Trainee -blogisarjassa digialaiset kertovat omin sanoin työurastaan Digialla ja siitä millaista täällä on työskennellä. Tällä kertaa meillä 7 vuotta työskennellyt Integration Specialist, Tomi Rantanen kertoo urapolustaan integraatiototeutusten metsässä ja pienenpienten kokemustattien keräilystä Digialla sekä miten kulttuuriperiaatteemme näkyvät hänen työarjessaan.
Lue lisää

Senior Trainee: Kun kehittäjästä kasvoi arkkitehti

Senior Trainee -blogisarjassa digialaiset kertovat omin sanoin työurastaan Digialla ja siitä millaista täällä on työskennellä. Tällä kertaa, meillä kolmisen vuotta työskennellyt Integration Architect Antti Kujala, kertoo omasta urapolustaan integraatiokehittäjästä integraatioarkkitehdiksi ja työstään Boomi-teknologian parissa.
Lue lisää