Urakat voitetaan ja hävitään yhdessä – tärkeintä on saada kannattavaa työtä kaikille

Aluelaskentapäällikkö tekee laajaa yhteistyötä eri asiantuntijoiden kanssa, jotta skanskalaiset saisivat aina uusia kohteita rakennettavaksi. Se, miten laskenta lopulta onnistui, selviää usein vasta rakennuksen valmistuttua. Aluelaskentapäällikkö Sami Svenskin mielestä juuri monipuolisuus, haastavuus ja vastuu tekevät työstä innostavaa.
Skanska

Laskentapäällikkö seuraa tiiviisti markkinoita ja ennustaa kustannusten muutoksia pitkälläkin aikavälillä. Yksin tarkkoja kustannusarvioita ei tehdä, vaan porukalla. ”Laadukas kustannusarvio pitää huolen siitä, etteivät ylimääräiset menot pääse yllättämään. Samalla laskenta pitää yllä kilpailukykyämme. Tämä kaikki tekee työstä haastavaa ja erittäin vastuullista”, Sami toteaa.

Rakennusmestariksi valmistuttuaan Sami Svensk ehti työskennellä Polar-Rakennuksessa puoli vuotta ennen kuin siirtyi yrityskaupan myötä Skanskan riveihin vuonna 1998. Sami hankki käytännön kokemusta ensin työnjohtajana ja tuotantoinsinöörinä, kunnes hän vuonna 2007 siirtyi laskentainsinööriksi.

”Halusin kehittyä ja vaihtaa tehtäviä. Laskenta vaikutti mielenkiintoiselta, ja esimiehet kannustivat. Nyt olen ollut yhteensä viisi vuotta aluelaskentapäällikkönä, koska välillä olin kolmisen vuotta työpäällikkönä.”

Samin laskentaosaaminen karttui työssä. Esimiesten tuki ja sisäiset koulutukset taas kasvattivat tietoa ja varmuutta. Nyt hän vastaa Skanska Talonrakennus Oy:n Itä-Suomen alueyksikön tarjoustoiminnasta, ja hänellä on viisi alaista.

Samin mukaan kilpailu-urakan laskentaan ottaa tavallisesti osaa 10–20 henkeä, riippuen urakkamuodosta, muun muassa laskennasta, hankinnasta, tuotannosta ja suunnittelusta. Laskennan asiantuntemusta hyödyntämällä pyritään varmistamaan rakennushankkeen kannattavuus.

”Laadukas ja tarkka kustannusarvio huolehtii siitä, etteivät ylimääräiset menot pääse yllättämään. Samalla laskenta pitää yllä kilpailukykyämme. Tämä kaikki tekee työstä haastavaa ja erittäin vastuullista. Urakat voitetaan ja hävitään yhdessä”, Sami painottaa yhteistyötä.

Kovan tason asiantuntijatyötä

Työ on mielekästä myös hankkeiden monipuolisuuden vuoksi. Laskettavaksi voi yhtä hyvin tulla asuinrakennus kuin koulu- tai teollisuusrakennuskin. Sopimukset taas vaihtelevat jaetuista urakoista aina pitkien vastuuaikojen elinkaarihankkeisiin.

”Työ sisältää muun muassa määrälaskentaa, hinnoittelua, ennakkotarjouspyyntöjen laatimista, tarjousvertailuja ja sopimusehtojen arviointia. Täytyy seurata markkinaa ja ennustaa kustannusten muutoksia pitkissä projekteissa”, hän luettelee tehtäväkenttää.

Onnistumiset palkitsevat, ja tuttujen työkavereiden kanssa on helppo työskennellä. Monella on pitkä työhistoria Skanskalla eri tehtävissä. Laskenta onkin kovan tason asiantuntijatyötä, joka vaatii laajaa liiketoiminnan ymmärrystä.

Vapaa-ajalla Sami liikkuu paljon luonnossa. ”Elokuusta vuoden loppuun käyn Savonlinnan ja Lahden seudulla metsällä melkein joka viikonloppu. Sielläkin on hyvä porukka, jonka kanssa on mukava viettää aikaa.”

Avoimet työpaikat

Lue lisää samankaltaisia artikkeleita

Yhteisöllistä ja välittävää johtamisen kulttuuria luomassa

Vielä nuorempana Riikka Mattilan haaveena olivat arkkitehdin opinnot. Kun hän kuitenkin ensimmäisen kerran pääsi rakennustyömaalle töihin, vei työmaan arki hänet täysin mennessään.
Lue lisää

Toinen toistaan kiinnostavammat rakennushankkeet ovat saaneet Teemun viihtymään Skanskalla

Teemu Saarinen on nähnyt urallaan rakennusalalla monia erilaisia tehtäviä ja projekteja. Vaihtelevat hankkeet uusine haasteineen pitävätkin Teemun mielenkiinnon rakennusalaan yllä. ”Täällä ei istuta vuosia samassa toimistossa, vaan hankkeet vaihtuvat jatkuvasti ja työtkin sen mukaan”, hän kuvailee.
Lue lisää

Oma-aloitteinen ongelmanratkoja onnistuu yhteispelillä

Sähköisen talotekniikan insinööriksi valmistunut Tuomas Toivonen varmisti itselleen heti opintojen päätyttyä vakinaisen työpaikan. ”Paljon on vielä matkaa siihen, että hallitsisin kaikki osa-alueet, mutta sen tiedän, että rakentaminen on pitkälti yhteispeliä. Mitä enemmän puhallamme yhteen hiileen, sitä helpompi on itsekin tehdä parhaansa.”
Lue lisää