Mistä tietää, menikö työhaastattelu nappiin?
Luota intuitioosi
Omaa sisäistä ääntään ei kannata aliarvioida. Jos sinusta tuntui, että haastattelu sujui luontevasti ja sait aidon yhteyden rekrytoijaan, ei se todennäköisesti ole vain mielikuvituksesi tuotetta.
Vaikka haastattelussa olisikin yllättäviksi tai haastaviksi tarkoitettuja osioita, pystyit todennäköisesti tulkitsemaan haastattelijan energiasta ja käytöksestä, oliko hän sinua kohtaan kannustava vai ylenkatsova.
Huono merkki: Jos haastattelija vaikuttaa poissaolevalta ja epäkiinnostuneelta, tai jopa suhtautuu sanomisiisi negatiivisesti.
Saat kierroksen työpaikalla
Usein on hyvä merkki, jos sinulle näytetään mahdollinen tuleva työpisteesi, taukotila ja saat tavata muita työntekijöitä. Jos sinulla ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia saada työtä, ei työskentelytiloja olisi mitään syytä esitellä sinulle.
Huono merkki: Jos sinut saatetaan haastattelun jälkeen suoraan ovelle. Tämä ei välttämättä tarkoita ettei sinua palkata, mutta signaali ei ole myöskään positiiinen.
Sinut esitellään tulevalle tiimillesi
Kannattaa pitää silmällä haastatteluun osallistuvien henkilöiden lukumäärää. Toki joissakin firmoissa on käytäntönä, että haastatteluun osallistuu aina monta henkilöä. Kuitenkin erittäin hyvänä merkkinä voi pitää, jos varsinaisen muodollisen haastatteluosuuden jälkeen tulevat työkaverisi haluavat tavata sinut.
Huono merkki: Jos haastatteluusi piti osallistua useampi henkilö, mutta osa ei päässytkään paikalle. Luonnollisesti heillä voi olla myös aidosti hyvä syy poisjäämiseen, joten tästäkään ei kannata vetää suoria johtopäätöksiä.
Haastattelija puhuu kuin olisit jo saanut paikan
Jos kiinnität huomiota haastattelijan puhetapaan, voit saada siitä merkkejä asemastasi rekrytointiprosessissa. On ehdottomasti hyvä merkki, jos sinuun viitataan ikään kuin olisit jo työntekijä yrityksessä. Vertaa vaikka lauseita: "Kun aloitat, perehdytyksesi kestää kolme päivää" ja "Uusien työntekijödemme perehdytys kestää kolme päivää".
Sinulta kysytään mahdollista aloituspäivää ja muita käytännön asioita
Käytännön asioista kysyminen kielii siitä, että sinulla voi hyvinkin olla realistiset mahdollisuudet saada työpaikka. Toki monessa haastattelussa käytännön asioista kysyminen voi kuulua rutiiniin, mutta se voi myös kertoa siitä, että sinua tosiaan harkitaan pestiin.
Huono merkki: Jos haastattelija sanoo, ettei ole varma, milloin työ varsinaisesti alkaisi. Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että sinua ei pidetä varteenotettavana hakijana tai sitten yrityksessä käytännön asiat ovat muuten vaan rempallaan.
Haastattelu kestää pitkään
Pitkään kestävä haastattelu ei takaa sinulle työpaikkaa, mutta selkeästi sinua pidetään potentiaalisena kandidaattina. Jos puolen tunnin jutustelutuokio venähtääkin kahteen tuntiin, saatat hyvin olla kärkisijoilla. Miksi yritys käyttäisi resursseja epäkiinnostavaan työnhakijaan?
Huono merkki: Jos sinulta kysytään vain muutama lyhyt kysymys ja haastattelu onkin yhtäkkiä ohi. Se voi tarkoittaa, ettet sovi yrityksen kulttuuriin tai sitä, että rekrytointiprosessissa on mukana kyseiseen työhön sopivampi kandidaatti.
Työpaikkaa yritetään ”myydä” sinulle
Erittäin hyvä merkki on, jos haastattelu kääntyykin niin, että haastattelija perustelee, miksi juuri sinun tulisi valita kyseinen paikka. Tällaisia perusteluja voi olla esimerkiksi, kuinka mukavaa kyseisessä työyhteisössä on työskennellä, erilaiset edut ja virkistystapahtumat sekä kehittymis- ja koulutusmahdollisuudet.
Huono merkki: Jos haastattelija keskittyy lähinnä työn kielteisiin puoliin ja sanoo asioita kuten "Tämä työ ei sovi kaikille". Tämä saattaa olla hienovarainen vihje siitä, ettet hänen mielestään sovi tehtävään.
Sinulta kysytään muista hauistasi
Rekrytoijat tietävät, että hyvät kandidaatit napataan nopeasti. Jos työnhakutilanteestasi kysytään, joko suoraan tai epäsuoraan, olet todennäköisesti tehnyt haastattelijaan vaikutuksen ja tietää, että kilpailua saattaa esiintyä.
Huono merkki: Jos haastattelija ilmoittaa hakijoita olleen todella paljon kyseiseen tehtävään, se voi sisältää rivienvälisen viestin, ettei kannata odottaa liikoja paikan suhteen.
Ota kuitenkin huomioon, ettei mikään yllä oleva merkki automaattisesti tarkoita sitä, että saat paikan tai rekrytointiprosessi keskeytyy osaltasi.
Katso avoimet työpaikat
Lue myös: Vältä nämä työnhaun sudenkuopat
Lue myös: Millainen on hyvä työhakemus?
Lue myös: Arvoristiriidat repivät yhä useampaa työntekijää - psykologi kertoo, kuinka löytää omien arvojen mukainen työpaikka
Lue myös: Susanna on vaihtanut vakituisen työn neljä kertaa määräaikaiseen - "Tarinan opetus on, että lähde läpyttää”