Miten päästä eteenpäin työnhaussa irtisanomisen jälkeen?

Uravalmentajille irtisanomiset ovat arkipäivää, mutta jokaiselle irtisanotulle uusi, ja usein haastavakin tilanne. Ihmiset reagoivat hyvin eri tavalla, joku lähtee heti työnhakuun, toisen pohtiessa pidemmän aikaa, miten suhtautua uuteen tilanteeseen ja kuinka aloittaa työnhaku.

Tässä uravalmentajan vinkit työnhaun alkumetreille:

Mitä haluat tehdä seuraavaksi urallasi?

On hyvä hetki puntaroida omia ura-ajatuksia jatkosta. Mikä sinua kiinnostaa ja motivoi? Millaisessa tehtävässä haluaisit toimia? Millä tasolla, millaisessa yrityksessä? Minkä kokoisessa, millä toimialalla? Onko sijainnilla merkitystä? Oletko kiinnostunut vain kokoaikaisista ja vakituisista paikoista, vai voisiko tehtävä olla myös määräaikaisuus, projekti tai osa-aikaisuus? Kiinnostaako yrittäjyys? Lisäkouluttautuminen? Paljonko olet valmis antamaan urallesi juuri nyt?

Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia huolella. Ole valmis vastaamaan näihin myös haastatteluissa.

Miten edetä?

Työnhakuun on hyvä ottaa suunnitelmallinen ote alusta saakka. Lähde liikkeelle siitä, mitä haluat jatkossa. Seuraavaksi tunnista omat osaamiset ja vahvuudet. Älä jätä tätä tekemättä, se näkyy aivan varmasti työnhaun tuloksellisuudessa. Tästä vinkit oman osaamisen tunnistamiseen.

Tämän tehtyäsi on CV:n tekeminen huomattavasti helpompaa. Seuraavaksi rakenna hyvä CV ja laita alkuun tiivistelmä omasta osaamisesta. Muista avata työtehtävät kunnolla. CV:tä voi luonnehtia työnhaun käyntikortiksi, panosta siihen. Katso tästä vinkit hyvän CV:n laadintaan.

Miten aloittaa varsinainen työnhaku?

Noin 70–80 % paikoista menee piilotyönhaun keinoin, tiedosta tämä alusta saakka. Päätä aloitatko työnhaun avoimia paikkoja hakemalla vai otatko heti alusta saakka piilotyönhaun osaksi työnhakuasi? Aika usein valmentajana huomaan, että ihmiset aloittavat hakemalla avoimia paikkoja ja kun rohkeus työnhaussa kasvaa, siirrytään piilotyönhakuun, vaikkapa esimerkiksi omia verkostoja hyödyntämällä. Tehokasta onkin etsiä töitä useita eri kanavia pitkin. Katso tästä lisää vinkkejä piilotyönhakuun.

Muistathan vielä pohtia, mikä oman työnhaun aktiivisuuden tasosi on? Esimerkiksi, teen x h työnhakua per päivä ja laitan x kappaletta hakemuksia tai kontaktoin x tahoa per kk. Mieti mikä on mahdollista, riittävästi ja tarpeeksi?

Lopuksi laita tarvittaessa vielä LinkedIn-profiilisi kuntoon.

Nämä tehtyäsi olet työnhaussasi jo varsin pitkällä. Onnea matkaan!

Katso avoimet työpaikat

Pilvi Nybom Business / Career Coach – InCoaching Oy

Artikkelin kirjoittaja Pilvi Nybom on kokenut uravalmentaja, joka on valmentanut menestyksekkäästi lukuisia työnhakijoita. Pilvin tuottama Viisi askelta työnhaussa menestymiseen -verkkokurssi on suunnattu kaikille, joiden työnhakutaidot kaipaavat päivittämistä. Tai jos kiinnostuit juuri sinulle räätälöidystä uravalmennuksesta, ota yhteyttä Pilviin.

Artikkeli julkaistu vuonna 2017.