Suvi on työskennellyt yli 40 ammatissa - “En vieläkään tiedä, mitä haluaisin tehdä isona”
– Mulla ei koskaan ole ollut haaveammattia. Lapsena en osannut sanoa, mikä minusta tulee isona, kertoo oululainen Suvi Tuomikoski.
Ainoa vaihtoehto oli kokeilla rohkeasti, mikä kiinnostaa ja tarttua tilaisuuksiin. Niin hän on myös tehnyt. Vuosien varrella eri tehtävänimikkeitä on kertynyt yli 40.
Niihin lukeutuvat muun muassa puistotyöntekijä, lentokenttämyymälänhoitaja, koulunkäyntiavustaja, siivooja, mysteeriostaja, asiakaspalautteenkerääjä, lastenhoitaja, parturi-kampaaja, viestintäassistentti, johdonassistentti, henkilöstöassistentti, opettaja, kuntoutusohjaaja, tiimivastaava, palveluesimies ja projektikoordinaattori. Erilaisia koulutuksia on matkan varrelle mahtunut niin ikään useita, mukaan lukien kasvatustieteen maisterin paperit.
– Aina kun on pienikin mielenkiinto herännyt jotakin kohtaan, olen rohkeasti lähtenyt hakeutumaan kohti sellaista työtä. Sen takia minulla on niin vaiherikas tausta. Olen päätynyt erilaisiin tilanteisiin, hän kertoo.
Kaikkea muuta kuin suora työura
Äkkiseltään Tuomikosken ura kuulostaa mutkattoman helpolta heittäytymisellä tehtävästä toiseen. Todellisuudessa se on sisältänyt rajua epävarmuutta siitä, mikä hän ammatiltaan oikein on. Mielessä pyöri ajatuksia, kuten miksi en osaa valita omaa alaani ja miksi urani ei ole suora.
Tuomikoski puhuu ammattiahdistuksesta. Ammattiahdistusta aiheuttaa se, ettei tiedä kuka ammatillisesti on tai mitä haluaisi olla.
– Tein pari vuotta sitten töitä sellaisten palveluiden piirissä, joissa autetaan ihmisiä työllistymisen ja opintopolkujen kanssa. Siellä nousi säännöllisesti esiin samanlaisia kysymyksiä, joita minäkin olen pohtinut paljon, Tuomikoski kertoo.
Tuomikoski huomasi, että oman tarinansa avulla hän pystyi sanallistamaan hämmennyksen, joka monia vaivaa. Se antoi idean kirjalle Ammattiahdistus - Mikä minusta tulee isona. Kirjassaan hän jakaa oman tarinansa ja lisäksi matkan varrella tulleita oivalluksia.
Mikä minusta tulee isona?
Ammattiahdistus kuuluu elämään. Useimmat ihmiset joutuvat eri elämänvaiheissa pohtimaan, mikä haluaisi isona olla. Varsinkin jos omat uravalinnat eivät ole perinteisiä, voi siitä johtuva ahdistus muuttua kovaksi.
Siksi Tuomikoski haluaa avartaa ajattelua työurasta pois vanhakantaisesta katsontatavasta, jossa hankitaan koulutus, sen mukainen työ ja pysytellään siinä. Työpaikkaa voi rohkeasti vaihtaa alalta toiselle. Hänen mukaansa pelkän nimellisen koulutuksen ja nimikkeen sijaan tärkeintä on osaaminen. Usein ei huomata, mihin kaikkeen omat taidot voisivat soveltua.
– On tiettyjä tehtäviä, joissa virallinen kelpoisuus on vaatimuksena, mikä on vain hyvä asia. Samaan aikaan on kuitenkin todella paljon sellaisia töitä, jotka eivät ole lukittuneet mihinkään tiettyyn tutkintoon. Silloin tärkeintä on oma kiinnostus ja osaaminen, Tuomikoski kertoo.
Joskus eteen voi tulla tilanne, jolloin on pakko avartaa ajattelua. Työelämän muuttuessa työntekijöiltä vaaditaan luovuutta ja joustavuutta jalostaa omaa osaamistaan vastaamaan muuttuviin työtehtäviin. Vaikka osa työtehtävistä saattaa jäädä digitalisaation myötä pois, Tuomikoski korostaa, että maailma ei siihen lopu.
– Asiat muuttuvat, ja ihmisiltä vaaditaan kykyä pysyä muutoksessa mukana. Kannattaa miettiä etukäteen, mitkä asiat saattavat omalla alalla muuttua ja mitä taitoja kannattaa treenata.
Ei tarvetta kristallipallolle
Tuomikoski elää nyt urallaan uutta jännittävää vaihetta. Hän jäi kesällä vapaaksi kirjailijaksi. Työn alla on toinen työelämäaiheinen tietokirja. Mutta tietääkö Tuomikoski nyt, mitä tekee isona?
– En tiedä. Ja se on ihanaa, hän nauraa.
– Olisi kamalaa, jos näkisin kristallipallosta, että mitä teen lopun elämääni. Tykkään siitä, että en tiedä sitä etukäteen, jolloin voin edelleen kehittää itseäni tarvittaessa uuteen suuntaan. En kuvittele, että nyt nelikymppinen Suvi on samanlainen kuin viisi- tai kuusikymppinen. Minulla on silloin varmasti jotain uutta, mitä haluan tehdä tai mihin pystyn. Luotan siihen, että kyllä minusta vielä jotain tulee isona.
Artikkeli julkaistu vuonna 2022.
Tarttumisen arvoisia tilaisuuksia
Sinun ei tarvitse olla paras löytääksesi työpaikan. Riittää, että olet sopiva. Sopivuuteen vaikuttavat erilaiset taustat ja työkokemukset, kovat ja pehmeät taidot sekä arvomaailmat. Jobly on uusi työnhakupalvelu, josta löydät juuri sinulle sopivia tarttumisen arvoisia tilaisuuksia.