Vinkit yli 55-vuotiaille työnhakijoille – tätä työnantajat odottavat

55 Rise and Shinen sekä Alma Median Joblyn ja Talouselämän paneelikeskustelussa pohdittiin työnhakijan vastuuta ja työnantajien odotuksia.
Vinkit yli 55-vuotiaille työnhakijoille – tätä työnantajat odottavat
Sari Nevanlinna (vas.), Minna Rouru, Jussi Kärki, Kari Paananen ja Reetta Rajala. Kuva: Mikko Käkelä

Mitkä ovat työnantajien odotukset henkilövalinnoissa ja mikä on työntekijän vastuu? Näihin kysymyksiin etsittiin vastauksia 55 Rise and Shinen sekä Alma Median Talouselämän ja Joblyn paneelikeskustelussa.

Paneelisarjan idea on nostaa eri näkökulmia tasa-arvosta ja ikäsyrjinnästä keskusteluun. Tavoitteena on, että jokainen suomalainen saa tehdä töitä niin pitkään kuin haluaa.

Mukana paneelissa olivat Koneen VP People and Communications Minna Rouru, Veikkauksen stragiajohtaja Sari Nevanlinna ja 55 Rise and Shinen perustaja Reetta Rajala. Vilkasta keskustelua moderoi Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.

Tapahtuman avasi Joblyn maajohtaja Mika Kiiskinen.

– Rekrytointibisneksen juoksuhaudoista voi todeta, että vaikka tällä hetkellä työvoiman kysyntä on ollut mollivoittoista, työvoimapula palaa vielä kuukausien kuluessa otsikoihin talouskasvua hidastavana teemana, Kiiskinen kertoi.

– Työvoimapulan ratkaisemiseksi ei löydy mitään yksittäistä temppua, mutta on aivan varmaa, että siinä tarvitaan kaikkia suomalaisia iästä riippumatta. Siksi ikäsyrjinnän kitkeminen on niin tärkeää.

Myy osaamistasi kuin yritys

Tapahtuman Key Note -puheenvuoron piti Bridge Impactin toimitusjohtaja Kari Paananen. Esityksessään hän korosti, että työnhaku ja rekrytointi on pohjimmiltaan ostamista ja myymistä.

– Työnantaja on ostamassa ja työnhakija myymässä. Sitten kun työnantaja löytää sopivalta vaikuttavan henkilön, roolit vaihtuvat, kun työnantaja alkaa myymään työpaikkaa hakijalle, Paananen sanoi.

Hän vinkkasi, että omaa osaamistaan kannattaa tuotteistaa ja myydä samaan tapaan kuin yrityksetkin tekevät palveluille ja tuotteilleen. Se helpottaa omien vahvuuksien tunnistamista ja toisaalta niiden viestimistä ja markkinoimista. 

Yritykset etsivät kyvykkäitä ihmisiä, joilla osaaminen, motivaatio ja tavat toimia ovat kunnossa. Riippuu yrityksestä ja tilanteesta, missä suhteessa näitä ominaisuuksia painotetaan ja mitkä niistä ovat ratkaisevia.

– Taitoja kykenee oppimaan helposti, mutta asenne ja luontainen toimintapa kehittyy hitaammin. Sama titteli vaatii todennäköisesti erilaista pakettia eri yrityksissä, yhteyksissä ja tilanteissa, Paananen kertoi.

Lyhyemmät työsuhteet ovat uusi normaali

Vilkkaassa paneelikeskustelussa todettiin, että iällä ei ole merkitystä tehtävässä onnistumisessa, paitsi joissain erityisiä fyysisiä ominaisuuksia vaativissa rooleissa. 

Ikä ei saa olla este työllistyä, kunhan osaaminen vastaa vaatimuksia. Nykypäivän työelämässä ei odoteta vuosikymmenten uraa samassa yrityksessä.

Alle viiden vuoden työsuhteet ovat normaaleja nykytöiden projektiluontoisuuden takia. 

Rajala kertoi, että hän on esimerkiksi palkannut ihmisen, joka haastattelussa ilmoitti olevansa vain kaksi vuotta kyseisessä paikassa.

– Otin hänet avosylin vastaan, koska hän oli juuri siihen tehtävään sopiva.

Katso paneelikeskustelun tallenne täältä.

Lue myös: LinkedIn-postaus johti kansanliikkeeseen – 55 Rise and Shine taistelee ikäsyrjintää vastaan